Baharatların sofranıza gelmeden önceki hallerine çok şaşıracaksınız!

ABONE OL

Susam

Bu gördüğünüz bitkiden aslında susam çıktığını biliyor muydunuz? Genellikle hamur işlerinde veya çeşitli yemeklerde kullanılan siyah veya beyaz susamlar baklalarda yetişir. Leylak veya beyaz çiçekleri olan bu bitki 9 metre uzunluğuna kadar büyüyebilir. Sıcak, kuru iklimlerde yetişirler ve oldukça dayanıklıdırlar.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Susamı börek, çörek, poğaça ve simit gibi hamur işlerinde süslemek için veya doğrudan kullanabilirsiniz. Krakerlere de çok yakışan bu baharatı mutfağınızdan sakın eksik etmeyin.

Karabiber

Neredeyse her yemeğe müthiş tat veren karabiberin sofranıza gelmeden önceki halini görünce çok şaşırmış olabilirsiniz. Karabiber, Asya’da ağaçlarda yetişiyor. Yüksek nem ve sabit ısıda büyürler, uzunlukları neredeyse 15 metreye kadar ulaşabilir. Fotoğraftaki gibi uzun, yuvarlak yeşil meyve şeklinde büyürler.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Karabiberi neredeyse her yemek için kullanabilirsiniz. Çorbalar, tavuk ve et yemekleri, fırınlanmış sebzeler… Ancak bizim önerimiz kremalı makarnaya kullanmanız! Kremalı olan her şeye bu mükemmel baharat çok yakışacaktır.

Kimyon

Özellikle et ve tavuk yemeklerini lezzetlendiren kimyonun soframıza gelmeden önce birçok yoldan geçiyor. Kimyon çiçeği, ışığı ve nemi seven, maydanoza çok benzeye çiçekli bir bitki olarak biliniyor. Tohumlar olgunlaşmadan önce toplanıyor ve karanlık, kuru bir yerde olgunlaşmaya bırakılıyor. Kimyon, yüksek miktarda A ve C vitaminleri içeriyor. Sofranızdan asla eksik etmemeniz gereken baharatların başında geliyor.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Izgara et ve tavuğun baş tacı kimyonu hiç çekinmeden bu lezzetlerde kullanabilirsiniz. Sebze yemeklerine de çok yakışacak olan kimyona mutlaka bir şans verin.

Kakule

Kahvelerde sıklıkla kullanılan kakule, piyasadaki en pahalı baharatlardan biri… Bu yüzden baharatların kraliçesi olarak adlandırılıyor. Bitkinin olgunlaşmamışmeyveleri çok güçlü bir aromaya sahiptir. Toplanması, güneşte kurutulması, daha sonra nemlendirilmesi ve yeniden kurutulması gerekir.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Kakule; tatlılarda, içeceklerde ve et yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilir. Hindistan’da yetişen bu keskin baharatı, özellikle sütlaç yaparken sütün içine birkaç tane atarak değerlendirebilirsiniz. Türk kahvesi yaparken içerisine biraz kakule tohumu kullanabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal, dünyadaki en ünlü baharatlardan biri olduğu kadar aynı zamanda güzel bir çiçekli bitkidir. Zerdeçalın asıl tedarikçi yeri Hindistan’dır. Ayrıca bu baharat köklü şekildedir ve kök kısmı yerden temizlenerek çıkartılır. 1 dakikada kadar kaynar suya batırılır. Bu yıkama işlemi, turunci bir renk salgılamaya başlayan kök hücrelerini aktive eder. Bundan sonra ise kök kurutulur ve bir tozhaline getirilerek sofralarımıza gelir.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Zerdeçal, tüm soslara ve mezelere oldukça yakışacaktır. Zerdeçal ayrıca beyaz ve kırmızı etlere de çok fazla yakışır. Pişirmeden önce marine aşamasında ya da etlerin soslanması aşamasında zerdeçal baharatından faydalanabilirsiniz. Özellikle fırın sebzeleri baharatlamak için kullanabilirsiniz.

Safran

Safranın Yunanca adı “iplik” veya “lif” anlamına gelir. En değerli kısmı ise kırmızı organlarıdır. Çabuk toplanmalıdır yoksa çiçeği hızla ölür ve bu yüzden pahalı baharat olarak bilinir.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Safran, Türk mutfağında özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılanılır. Sütlü tatlılarda ve zerde de tercih edilir. Ayrıca çayı da mükemmel bir lezzete sahiptir.

Yıldızlı anason

Bu yaprak dökmeyen bitkiler mis gibi kokan küçük yıldızlı anasonlar olarak bilinir. Kahverengi ışınları, bu harika kokan tohumları gizler. Tüm parçaları harika kokar ve meyvenin kendisi yıldız şeklindeki kapsülde toplanır. Soframıza gelen boyutlarından daha küçüktür. Meyve olgunlaştıktan sonra kapsüller patlar ve tohumlargörünür hale gelir.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Anason bütün tariflerde kullanılır. Ancak tadı baskın olabileceğinden dikkatli kullanmak gerekir. Tavuk ve et yemeklerinde marine soslarında tercih edilebilir. Çin mutfağında da oldukça meşhurdur. Keklere ve kurabiyelere eklenebilir. Özellikle şerbetli içeceklere, kokteyllere veya sıcak şaraba da çok yakışır.

Vanilya

Vanilya Orta Amerika’dan gelen asırlık sarmaşıklarda yetişir. Eski zamanlarda Meksika’nın yerli halkı bu çubukları toplayarak kakao ağacı gibi yetiştirmeye başladı. Toplanan vanilyalar kurutulup, sıvı ya da toz hale getirildi.

Nasıl kullanılır?

Bu mucize lezzet tüm tatlıları baştan yaratabilir! Pasta, kek kurabiye ya da sütlü tatlılara çok yakışacak olan vanilyayı evinizden sakın eksik etmeyin.

Karanfil

Karanfil, tropikal bir ağaçta yetişir. Bu ağaçta aromatik çiçek tomurcukları olarak kendini açan karanfilleri kullanmak için sadece açılmamış tomurcuklar tercih edilir. Ağaç yılda iki kez çiçek açar ve bol miktarda karanfil verir. Bu neden fiyatı oldukça düşüktür.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Karanfil çok keskin bir tada sahip olduğu için et ve tavuk yemeklerinde kullanılırken dikkatli olunması gerekir. aranfil bizim yemek kültürümüzde en çok tatlılarda kullanılır. Hoş kokusu nedeniyle şerbetli tatlıların şerbetlerinin içerisine birkaç tane karanfil atılarak şerbet tatlandırılır. Meyveleri pişirme esnasında birkaç tane karanfil saplamak hem sularına hoş bir tat katar aynı zamanda derin bir lezzet katar.

Biberiye

Biberiye Akdeniz Bölgesi’nde yetişir. Kozalaklı iğnelere benzer ve yaprak dökmeyen odunsu çalılıklar üzerinde büyür. Baharatı ise, kuruyan ve öğütülmesi gereken bir çalıdan yapılır.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Biberiye, et, tavuk ve balık yemeklerine çok yakışır. Sosları marine etmek için bu baharatı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bunun dışında domates ve peynirin üzerine de serperek tüketebilirsiniz.

Hardal

Hardalın neden sarı renge sahip olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu güzel sarı çiçekler sayesinde hardal sarı rengine bürünür. Sarı çiçekler Eylül ayı sonlarında çiçeklenmeye başlar. Daha sonra tohumları hasat edilir ve kurutulur.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Hardal; et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve özellikle hamburger soslarında çok kullanılır. Deniz mahsullü pizzalarda, salata soslarında bolca kullanılmaktadır.

Kapari

Kapari, uzun saplı küçük çalılarda yetişen çiçek tomurcuklarıdır. Çiçeklenme döneminde bitki pembe veya beyaz çiçeklere açar. Asla çiğ yenmez, genellikle sirke ve tuz içinde salamura şeklinde konservelerdesatılır.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Kapari daha çok turşu yapılarak tüketilir. Soslar hazırlayabilir ve salatalara da ekleyebilirsiniz.

Adaçayı

Adaçayı açık yerlerde, yamaçlarda, 30-40 santimetre yüksekliğindeki çalılıklarda akarsu ve nehir kıyılarında yetişir. Mor ve mavi çiçekleri vardır ancak baharat olarak yaprak kısımları ele alınır.

Yemeklerde nasıl kullanılır?

Adaçayı et yemeklerine koku ve lezzet katmak için kullanılabilir. Ayrıca sebzelerden biber dolmasının içerisine de çok yakışacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir