Mutlaka Denemeniz Gereken Güneydoğu’nun 10 Lezzeti

ABONE OL

Kalabalık sofraların kalorisi sayılmaz demişler, dolayısıyla rotanızı Güneydoğu’ya çevirdiğinizde kilo alma endişesini bir tarafa bırakmalı ve bu eşsiz lezzetleri mutlaka denemelisiniz. #öncetürkiyeyikeşfet mottosuyla ülkemizin dört bir yanını büyük bir keyifle bizlere tanıtan Neredekal.com editörleri, denemeniz gereken Güneydoğu lezzetlerini sizler için seçti.

1 – Beyran Çorbası

Gazianteplilerin kahvaltı niyetine güne başlangıç yaptıkları meşhur bir lezzet beyran çorbası. Kuzu eti ve bol baharatlarla hazırlanan bu enfes çorba, içerisinde bol protein ve şifa barındırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kas gelişimini destekleyen beyran çorbası, tadıyla adeta bir lezzet şöleni yaşatıyor diyebiliriz. Gaziantep’te neredeyse tüm restoranlarda bulabileceğiniz beyran çorbasını yemeden, Gaziantep’ten dönmeyin deriz.

2 – Soğan Kebabı

Güneydoğu Anadolu yemekleri arasında favoriniz olmaya aday lezzetlerden biri olan soğan kebabı ile karşınızdayız. Mardin yöresine ait olan bu muhteşem lezzet, şehrin kültürel zenginlikleri kadar ün sahibi diyebiliriz. Daha sofraya konduğu an itibariyle kokusuyla mest etmeye başlayan soğan kebabı, Mardin’e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor.

3 – Kilis Tava

Bilen bilir, Kilis mutfağının lezzeti et ve baharatlardan gelir. Kilis tava da bu güzel yörenin en meşhur lezzetlerinden biri. Etlerin, baharatların ve yeşilliklerin iyice yoğrulup zırhla çekilmesiyle yapılan Kilis tava, patlıcan ve patateslerle süslenerek damaklarınızda şenlik yaratacak bir lezzete dönüşüyor.

4 – Künefe

Ama Hatay künefesi! Künefenin anavatanı olarak bilinen Hatay’da, bu efsane lezzeti tatmadan dönmek büyük bir kayıp olur. Türkiye’nin gastronomi yolculuğunda en önemli duraklardan biri olan Hatay, künefesi dışında içli köftesi ile de meşhur. Ancak siz siz olun, Hatay’a gelmişken künefe yemeden dönmeyin.

5 – Patlıcan Kebabı

Şanlıurfa’nın en meşhur yemeklerinden biri olan patlıcan kebabı, patlıcan ve kıymadan oluşuyor. Ateşe atıldıktan çok kısa bir süre sonra, etrafa zaten şahane kokular yayılmaya başlıyor. Her şey hazır olduğunda hem gözünüzü hem midenizi doyuracak bir şaheser çıkıyor ortaya.

6 – Nohut Dürüm

Pek çok kişinin önyargılı olduğu nohut dürüme kesinlikle bir şans vermeniz gerektiğini düşünüyoruz. Gaziantep’te pek çok yerde rastlayacağınız bir sokak lezzeti olan nohut dürüm, lavaşın içine nohut, limon ve maydanoz koyularak yapılıyor. Tadına doyum olmayan bir lezzet olan nohut dürüm, aslında Ortadoğu’dan mutfağımıza katılan bir yemek olarak dikkat çekiyor.

7 – Lebeni

Her ne kadar lebeni ismi size çok farklı bir şey yiyecekmişsiniz hissi verse de, aslında lebeni dediğimiz şey buğday, nohut ve yoğurttan yapılıyor. Fakat burada önemli olan bu lezzetin Diyarbakır usulü yapılıyor olması. Zaten Diyarbakır mutfağına mensup olan lebeni, özellikle sıcaklarda yemeklerin yanında cacık diye tüketiliyor. Yolunuz Diyarbakır’a düştüğünde lebeniyi mutlaka denemelisiniz.

8 – Mırra

Arap kültürüne ait bir kahve çeşidi olan Mırra, ülkemizde Şanlıurfa ve Mardin’de sıklıkla yapılıyor. Hazırlaması oldukça uzun ve zor olan mırra, bir hayli acı ve koyu bir kahve. Dolayısıyla da küçük bardaklarda servis ediliyor. Kültürel olarak oldukça anlamlı bir kahve olan mırrayı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

9 – Büryan Kebabı

Halk arasında biryan ya da püryan olarak bilinen Büryan Kebabı, Siirt yöresine ait bir lezzet. Toprakta açılan yaklaşık 2,5 metre derinliğinde çamurla sıvanmış bir çukurda, odun ateşinde pişirilen bu yemek, gördüğünüz üzere oldukça meşakkatli. Uzun ve yavaş yavaş pişirilen büryan kebabı, tüm bu zorlukların bir eseri olarak fazlasıyla lezzetli.

10 – Katmer

Gaziantep dendiği zaman akla gelen ilk tatlılardan biri olan katmer, hamurun katlanarak pişirilmesi ile hazırlanıyor. Antep fıstığı ve fındık ile süslenen bu enfes tatlı, Güneydoğu Anadolu’nun en meşhur lezzetlerinden biri. Gaziantep’te mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında bulunan katmer, oldukça ağır bir tatlı olduğundan biraz dikkatli tüketmek gerekiyor. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir